Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Monday, July 13, 2015

10 Akhir RamadhanMaksudnya : Dari 'Aisyah r.a., katanya : " Bila masuk sepuluh hari terakhir (bulan Ramadan), Rasulullah SAW mengencangkan kainnya (menjauhkan diri dari menggauli isterinya), menghidupkan malamnya, dan membangunkan keluarganya. "

(Hadith Riwayat Bukhari)

Keterangan :

1. Menerusi hadith di atas, Rasulullah SAW menggambarkan kepada kita tentang perlunya meningkatkan usaha dalam beribadah di sepuluh malam yang terakhir bulan Ramadan. Bukan sahaja untuk diri sendiri, bahkan mengajak ahli keluarga yang lain untuk turut serta bangun malam dan bermunajat kepada Allah.

2. Melakukan ibadat kepada Allah memerlukan kepada konsentrasi dan kesungguhan bukannya dilakukan dengan sambil lewa sahaja. Gunakanlah masa yang berbaki ini dengan amal ibadah, baik tadarrus, beriktikaf, qiamullail, terawih dan lain-lain. Usah biarkan masa itu terbazir tanpa ada amalan bermanfaat yang menjadi bekalan kita di hari akhirat.

3. Barangsiapa yang benar-benar mengambil kesempatan untuk memaksimumkan amal ibadah kepada Allah SWT, maka beruntunglah dia dan keistimewaan Lailatul Qadar akan tersedia untuknya. Semoga kita juga terpilih bersama mereka yang menjadi pilihan Allah dikurniakan Lailatul Qadar.

Wallahu Ta`ala A`lam (Allah Lebih Mengetahui).

Semoga hari ini lebih indah.

No comments:

Post a Comment