Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Friday, July 17, 2015

Allahuakbar, Allahuakbar, wa Lillah hil Hamd

 

Ketika Hari Raya Aidilfitri disunatkan sentiasa bertakbir di luar waktu solat dengan menguatkan suara, bermula dari terbenam matahari akhir Ramadan sehingga sebelum bertakbiratul-ihram solat sunat Hari Raya.
.
Orang yang tidak dapat melakukan solat boleh bertakbir sehingga sebelum gelincir matahari Hari Raya pertama.

Firman Allah SWT: “Hendaklah kamu menyempurnakan bilangan puasa Ramadan dan bertakbirlah (mengagungkan dan membesarkan Allah) atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur”.  (Surah al-Baqarah ayat 185)

Rasulullah menyarankan umat Islam menyambut hari raya dengan banyak memuji kebesaran Allah. Nabi Muhammad bersabda: “Hiasilah hari raya (Aildilfitri dan Aldiladha) kamu dengan takbir, tahlil, tahmid dan taqdis (mengingati dan mengagungkan Allah).”  (Hadis riwayat al-Thabrani).

Jenis Takbir
1.  Takbir Mursal Bermula dari terbenam matahari akhir Ramadan sehingga sebelum bertakbiratul-ihram solat sunat Hari Raya Fitri.

2.  Takbir Muqayyad: Dimulai daripada Subuh Hari Arafah sehinggalah akhir waktu Asar Hari Tasyriq, iaitu pada 11,12 dan 13 Zulhijjah, terutama setiap kali selepas mengerjakan solat fardhu.
No comments:

Post a Comment