Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Surau Ar-Raudhah mula beroperasi pada 7 Jun 2015

Thursday, July 9, 2015

Lailatul Qadar, Malam Seribu BulanMaksudnya : Dari 'Aisyah r.a., katanya : Saya pernah bertanya : " Ya Rasulullah, bagaimana kiranya saya mengetahui akan malam Lailatul Qadar itu dengan tepat, apa yang saya akan doakan pada saat itu? " Baginda menjawab : " Berdoalah dengan doa yang berikut;

'Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mulia, Yang Mencintai Pengampunan, maka ampunilah aku'. "

(Hadith Riwayat At-Tirmizi)

Keterangan :

1. Dalam hadith di atas, Rasulullah SAW mengajarkan kepada kita satu doa yang sewajarnya diamalkan oleh setiap Muslim di setiap waktu, terutamanya dalam bulan Ramadan.

2. Inilah antara matlamat yang hendak dicapai menerusi ibadah berpuasa dalam bulan Ramadan, iaitu mendapatkan keampunan Allah selain mengejar taqwa yang kita sedia maklum dinyatakan di dalam Al-Quran.

3. Justeru marilah melazimi doa yang Nabi SAW ajarkan kepada kita ini, bukan setakat hanya mengaminkan doa imam dan bilal sewaktu Solat Terawih, bahkan pada setiap waktu dan keadaan, seperti ketika memandu kenderaan, ketika menanti waktu solat, sesudah solat, sementara menunggu waktu berbuka dan sebagainya.

4. Dengan baki beberapa hari di fasa ketiga ini, teruskan pencarian Lailatul Qadr. Semoga Allah rezekikan kita untuk bertemu dengan malam itu dan semoga Allah mengampuni segala dosa kita. Amin Ya Robb.

Wallahu Ta`ala A`lam (Allah Lebih Mengetahui).

Semoga hari ini lebih indah.

No comments:

Post a Comment